Darmkuur vs sapkuur: welke is beter?

Veel mensen denken bij ontgiften eerder aan een ontgiftingsdieet met een sapkuur dan aan een darmkuur. Maar wat is precies het verschil tussen een sapkuur en een darmkuur? Welke effecten kun je verwachten van deze twee verschillende procedures? In dit artikel nemen we de verschillen tussen de methoden en hun voor- en nadelen onder de loep.

Sapkuur

Het sapdieet is bedoeld om gewicht te verminderen en tegelijkertijd te ontgiften door middel van vasten met behulp van sappen, water en bouillon. Gedurende een periode van ongeveer drie tot zeven dagen worden de dagelijkse maaltijden vervangen door vier tot zes vruchten- of groentesappen. De vitaminerijke sappen zijn bedoeld om de darmen te reinigen en het lichaam de kans te geven zich te ontdoen van schadelijke stoffen.

Voordat je met de kuur begint is het raadzaam om alcohol, nicotine en koffie een week lang te vermijden. Wanneer je gaat sapkuren, is het bovendien belangrijk dat je de sapjes niet zomaar achteroverslaat, maar dat je ze gaat “eten”. Dat wil zeggen: elke slok zou je goed moeten inspeekselen om de vertering meteen op gang te brengen. Het is immers vloeibaar voedsel. Dit wordt helaas vaak niet gedaan, waardoor de kuur niet de verwachte resultaten geeft.

Een sapkuur zou moeten leiden tot snel gewichtsverlies. Ook zou je je er beter door gaan voelen. Het komt vaker voor dat een sapkuur leidt tot hoofdpijn en lusteloosheid door een teveel aan suikers met tegelijkertijd een tekort aan eiwitten en vetten. Vooral bij gebruik van vruchtensappen met hoog natuurlijk suikergehalte.

De langetermijneffecten van een sapdieet zijn wisselend. Het is noga twijfelachting in hoeverre je de stofwisseling ook echt stimuleert, want het snelle gewichtsverlies heeft meestal meer te maken met onvoldoende energie-inname tijdens de kuur. Dat werkt het bekende jojo-effect in de hand. Hoewel een sapkuur de eerste stap kan zijn naar gezonder eetgedrag, kun je geen echte ontgifting of grote positieve effecten op je gezondheid verwachten.

Darmkuur

Darmvastenkuren worden al tientallen jaren beschouwd als een van de meest succesvolle en belangrijke therapieën in de natuurgeneeskunde. Tijdens een darmkuur eet je niet, maar neem je specifieke vezelmengels in met veel water, om de darmen te activeren zodat ze onder meer opgehoopte voedselresten loslaten. Een gereinigde darm is na zo’n kuur veel beter in staat voedingsstoffen op te nemen en zichzelf te herstellen van ontstekingen en schade.

Verstoringen in het spijsverteringskanaal zijn vaak de trigger en versterker van veel vage klachten en chronische ziekten. Van chronische ontsteking van het darmslijmvlies tot een verstoorde darmflora en het lekkende darmsyndroom. Een zieke darm kan spijsverteringsproblemen, allergieën, huidproblemen en zelfs cardiovasculaire klachten veroorzaken. 80% van je immuunsysteem zit in de darmen. Als deze minder gaan functioneren zet dat de deur open voor ziekten en ongemak.

Darmkuren winnen aan populariteit omdat ze effectief zijn bij aanhoudende klachten, maar ook omdat ze uitstekend preventief toe te passen zijn en het algehele welzijn van het lichaam verhogen.

De positieve effecten van deze procedure variëren van de eliminatie van spijsverteringsproblemen, verlichting van kramp, opgeblazen gevoel of winderigheid, tot het ontlasten van de lever en, in veel gevallen, gewichtsvermindering. Natuurlijke darmreiniging is meestal ook goedkoper en effectiever dan andere vormen van therapie.

Dus wat betekent dat?

Veel mensen zweren bij sappenkuren en melden resultaten zoals meer energie en concentratie. Er is echter geen bewijs van langdurig of zelfs medisch bewezen succes. Sapkuren zijn zeker geschikt om een gezonder eetpatroon op gang te brengen, maar minder geschikt om te ontgiften, omdat hier simpelweg te weinig bewijs voor is.

Een darmreiniging is bedoeld om de spijsverteringsorganen te ondersteunen bij het optimaliseren van hun functie. In het beste geval worden de ongewenste resten in de darm verwijderd en kan de darm zijn normale activiteit hervatten zonder storende obstakels. Het is bewezen dat darmkuren gezondheidsproblemen kunnen tegengaan en ook preventief kunnen worden ingezet.

Bekijk ook